Over de wesp
Wesp van de maand november is Ophion obscuratus. Deze prachtige wesp hoort tot de Ichneumonidae, een hele grote familie waarvoor een geschikte naam wellicht ‘gewone sluipwespen’ zou kunnen zijn.
Deze soort is met ca 22 mm een grote wesp. Ze is van vergelijkbare soorten te onderscheiden door de wit/gele tekening op kop en borststuk. Het vrouwtje van Ophion obscuratus legt haar ei in de rups van nachtvlinders. De rups van de vlinder wordt verdoofd, het ei wordt gelegd en het eitje ontwikkelt zich in de rups.
Hoe luguber dat voor ons ook klinkt, wespen zijn daardoor wel de natuurlijke plaagdierbestrijders en sommige wespensoorten worden in de landbouw ook wel commercieel gebruikt. De wespen binnen de familie van de sluipwespen vallen op door hun enorm lange snoervormige antennes die vele tientallen antenneleedjes kunnen bevatten.
Sluipwespen, zoals onze wesp van de maand Ophion obscuratus kunnen met die antennes o.a. bijzonder goed ruiken en zo de rupsen van hun gastheren vinden. Omdat de imago’s van deze wesp ‘s nachts actief zijn kun je ze ook wel bij het nachtvlinderen op het laken aantreffen. Of op andere lichtbronnen in de stad.
Het geslacht Ophion heeft meerdere soorten die zoveel op elkaar lijken dat je niet met zekerheid kunt zeggen welke soort het is op basis van een foto.
Enkel in het najaar, vanaf oktober, is de echte Ophion obscuratus zeer actief en bovendien zeer algemeen. Zo behoort deze jaarlijks tot de top 3 van de meest waargenomen sluipwespsoorten in België en Nederland
Fotograaf:
Foto: Jan Boers